De vrijheid van motorrijden zonder zorgen

juni 19, 2019 Uit Door Marnix

We kennen het allemaal: de lente is in het land, de eerste zonnestralen doen alles openbloeien na een lange winterslaap en er hangt energie in de lucht. Je hoort de vogeltjes fluiten en uiteraard kan je niet wachten om eindelijk je motor terug van stal te halen. Want laat ons eerlijk zijn: er is weinig dat de vrijheid en het genot evenaart van de gashendel open te draaien op een rustige weg.

Het begin van het seizoen
Vooraleer de weg op te gaan kan het echter wel van belang zijn enkele controles uit te voeren op je stalen ros om problemen te vermijden na een winterslaap. We helpen je even op weg.

– Controleer allereerst of contactslot én sleutels proper zijn. Een beetje slotspray kan hier voor een vlottere start zorgen.
– Remmen en banden: heb je nog voldoende profiel op je banden? Slepen de remmen niet? Zuigers en pennen moet je controleren op schoon-en vlakheid. Het kan handig zijn een professional te laten controleren, je hebt immers maar twee wielen!
– Oliereservoir: het is belangrijk dat er voldoende, heldere olie in het reservoir zit, én er geen waterdruppels te zien zijn: dit zowel voor de rem-als motorolie.
– Luchtfilters: bij lange stilstand kunnen allerhande beestjes zich gaan vestigen in het luchtfilterhuis, met allerlei problemen op korte en/of lange termijn. Hierbij denken we aan insecten, maar ook aan muizen en zelfs kleine vogels.
– Controleer dat de ketting ingevet én roestvrij is.
– Batterij: heb je voldoende spanning? Werken de lichten? Bij de eerste start na de winter kan een “powerstart” met een externe batterij nodig zijn.
– Vlotterbak: tap ze af, zodat je motor enkel verse brandstof krijgt. Benzine die lang heeft stilgestaan is vaak gecontamineerd.

Safety first
Last but not least is het van belang je uitrusting en kledij te checken. Hierbij wordt al te vaak gehoorbescherming vergeten, maar onderschat het belang niet. Ongeacht de snelheid kan windruis blijvende gehoorschade of een blijvende piep veroorzaken, wat slechts achteraf te merken is en onomkeerbaar. Het zou toch jammer zijn als je aan een gehoorapparaat moet geloven. Oordoppen kunnen hier soelaas brengen en bestaan er in alle vormen en maten. Ze zorgen ervoor dat windruis gedempt wordt, maar zowel verkeer als intercom en navigatie blijven goed verstaanbaar. Naast een goed motorpak met helm is de gehoorbescherming van uitermate belang, dus maak de kleine investering in je gezondheid en vermijd grote problemen en frustraties achteraf.